Revy i skyen 3

Af Kim Ravn-Jensen

Kære læsere: Jeg behøver hjælp til at være mangfoldig. Send mig derfor links, jeg ikke selv har fantasi til at finde frem til.

Lidt repetition: Dels, når jeg skal henvise til YouTube-videoer i denne artikelserie, dels i andre sammenhænge kan det være nyttigt at vide noget om

YouTube-koder: https://www.youtube.com/watch?v=aBcDeFgHiJk

YouTube er den suverænt vigtigste kilde til ”revy i skyen”, ligegyldigt om man søger efter nyt eller gammelt materiale. Derfor er jeg desværre nødt til at undervise læserne i lille smule i, hvordan YouTube-videoer kan identificeres: Med 11 tegn, som kan være bogstaver, tal eller understregningstegn, og hvor der skelnes mellem små og store bogstaver (og mellem ”l”-er, ”I”-er og ettaller samt mellem O-er og nuller).

Altså: Hvis jeg skriver, at Osvald Helmuths næsten ukendte indspilning ”Visen om Ziirsen” har kode ”HqieTYOIwys”, betyder det, at I øverst i jeres browser skal indtaste internetadressen https://www.youtube.com/watch?v=HqieTYOIwys .

Valdemar Schiøler Linck med og uden Carl Fischer

Jeg har altid tænkt, at Valdemar Schiøler Linck havde en særlig udstråling af ro og værdighed – ikke just de egenskaber, man oftest skaber revyhistorie med. Men både han og Carl Fischer opnåede at blive rigtig gamle i branchen, hvor de både var sig selv gennem årtier og med mellemrum leverede noget uforglemmeligt.

Taster man ”Schiøler Linck” i YouTubes søgefelt, føres man til et repræsentativt udvalg. Sådan en aften sku man være 20 år er efter min mening uopslidelig.

Kun én dansk 2022-revy fandtes ved redaktionens slutning på YouTube,

men dér findes den til gengæld komplet. ”revy 2022” i YouTubes søgefelt fører til ”Als Revyen 2022” i to dele på hver knap en time.

”Satiregruppen MAGT” er stadig aktiv

og har siden sidst både leveret bidrag med koderne

  • G2pjFQPFJxI (nytårssang ved indgangen til 2022) og
  • iyzYK7AfV-E (en slagsang, som Dansk Folkeparti måske kunne ønske sig den).
Satiregruppen MAGT nytårsaften i DR
Satiregruppen MAGT nytårsaften i DR

DR leverer fortsat effektiv satire

Jeg har moret mig kosteligt over parodierne ”Løvens bule” og ”Løvens jule”. Konceptet er, at nogle ”iværksættere” søger støtte til fænomener, vi alle kender – og bliver som hovedregel afvist, fordi konsekvenserne er alt, alt for vanvittige. På den måde får udsendelserne belyst vores hverdag på en ny måde, netop som en vellykket revy også kan gøre det.

For eksempel mødes præsentationen af et juletræ med denne svada: ”Du vil have, at folk tager et supertørt træ ind i deres stuer, hænger supergrimme ting på, som også er brændbare, for så at sætte ild til det? Har du overhovedet overvejet de miljømæssige konsekvenser ved at fælde et grantræ hvert år til samtlige danske husstande for så at smide dem ud igen 14 dage efter?”

"Løvens Jule"
“Løvens Jule”

Ved redaktionens slutning var ”Tæt på sandheden med Jonatan Spang” nået til 4. episode i sæson 8. Jeg kan ikke huske, at tidligere tiders tv-revyer kunne blande dårskaber fra så mange kilder (Putin-wannabes findes overalt i Jonatan Spangs univers) på en så overbevisende måde. Man gribes et kort øjeblik i at tænke, at DR fortjener de skattekroner, de modtager…

Tæt på sandheden med Jonatan Spang
Tæt på sandheden med Jonatan Spang

Lidt borte fra emnet ”revy” præsenteres man i episode 5 af DR-serien ”Ludere, lommetyve og lirekassemænd” for historien om dansk forlystelseslivs fattigste aktører midt i sidste århundrede. Blandt andet fortælles historien om Miss Florens, som mange revytekster henviser til.

Miss Florens optræder
Miss Florens optræder